2019. július 26. és augusztus 4. között az olimpiai sportágakban Olaszországban, Torinóban kerültek megrendezésre az Európai Masters Játékok, a 35 év feletti sportolók legrangosabb európai kontinensviadala.  A Játékokra nevező, azon részt vevő hazai sportemberek nem csalódtak, hisz végül is 2 aranyéremmel és egy bronzéremmel térhettek haza a versenyzőink.
A Masters Európa Játékok a legfontosabb sporteseményt jelentik Európában a 35. életévüket betöltött sportolók számára, mely négyévente kerülnek lebonyolításra. A mostani a 3. alkalommal megrendezett versenyekhez jó gyakorlati tapasztalatot adott a rendezőknek, hogy korábban 2013-ban ugyancsak Torinó adott otthont a Masters Világjátékoknak, a masters sportolók olimpiájának, amelyen akkor részt vett és jó szívvel emlékezett a mostani játékokra sportvezetőként ellátogató Muhoray Árpád masters bizottsági elnök is.
A súlyemelő versenyeknek Torinó Chirie nevű hangulatos elővárosában egy villamosipari technikum, középiskola tornaterme adott otthont. Az időjárás eléggé próbára tette a versenyzőket a nagy hőség miatt, de a változatosság kedvéért a verseny első napján pedig még az eső is csepergett.
A versenyek sorrendjében először az M65-ös korosztályban Pátrovics Géza lépett dobogóra 62,7 kg-os testsúllyal 6 jó fogást bemutatva. Sajnos az új súlycsoport még nem vált kedvessé Géza számára testsúlya miatt, de az elért 3. helyezés igencsak a tisztes helytállását bizonyítja. A verseny után Géza azt nyilatkozta, hogy „a magam részéről elégedett vagyok, hiszen minden fogásom sikerült. Az ellenfelek most jobban teljesítettek, mert a javukra szóló kb. négy kg-s testsúly különbözet most ezt eredményezte”.  A versenyt követő napon Pátrovics Géza és az őt Torinóba elkísérő Réz Attila a női versenyen önkéntes szerepvállalásként bíráskodtak.  
A 30-ai versenynapon egyidőben versenyeztek, bár nem egymás ellenfeleiként Kajáry Tibor és Baranyai János.
Kajáry Tibor az M35-ös korosztály 73 kg-os súlycsoportjában 100 kg-os szakítás, 120 kg-os lökés után 220 kg-os összteljesítménnyel aranyérmes lett. Tibornak a versenyre készülve vigyáznia kellett testsúlyára, mely igyekezete az előző napon a verseny Regisztrációs Központjában talált próbamérlegen mért kilók száma szerint eredményes volt.
Baranyai János szintén az M35-ös korosztályban, de a 81 kg-os súlycsoportban remek versenyzéssel, mesterien kivitelezett jó fogásokkal 120 kg-os szakítási és 140 kg-ös lökési eredményt, összetettben 260 kg-ot elérve állhatott fel nagy örömünkre dobogó legmagasabb fokára. Jánost versenyzésére elkísérte egyesületi szponzora Földi Krisztián is, aki fáradságot nem kímélve egyenesen Japánból utazott a verseny színhelyére, hogy drukkolhasson támogatott versenyzőjének.
A világjátékok és az Európa Játékok versenyei nem országok között, hanem a sportágakon belül, masters sportolók, csapatok között zajlanak.  A torinói Európa játékokon 29 sportágban álltak rajthoz a versenyzők, kezdve az atlétikától a súlyemelésig.   A korábban számos sportversenynek, köztük a 2006-os téli olimpiának, a 2013-as Világjátékoknak is otthont adó Torinó 9 napra most is az európai versenyek lázában égett, a 35 fokos forróság mellett is ideális körülményeket biztosított minden sportág részére.  
A versenyeken jelen volt Bill Barton úr, az Európai Masters Súlyemelő Szövetség elnöke, aki a vele lefolytatott beszélgetés alkalmával pozitívan nyilatkozott a tavalyi budapesti Masters EB-ról, és a jelen Európai Játékokon a magyar versenyzők kiváló éremszerző teljesítményéről. Reményét fejezte ki, hogy minél több magyar súlyemelő versenyzővel találkozzunk a 2021-ben Japánban megrendezésre kerülő Masters Világjátékokon.
Az eredményhirdetést követően Dobos Imre úr az MSSZ elnöke telefonon gratulált az érmes versenyzőknek, kívánva további jó eredményeket az év hátra lévő versenyeihez.
Érdekességként számolunk be róla, hogy a versenyek közötti szabad időben módunk volt meglátogatni Torinó számos történelmi nevezetességét, köztük Kossuth Lajos emigrációjának valamikori lakhelyét és a számára emlékül emelt szobornál is tiszteletünket tehettük.
Dr. Muhoray Árpád
IMG_0062 IMG_0063 IMG_0084
IMG_0116 IMG_0136 IMG_0151
IMG_0161 IMG_0167 IMG_0171
IMG_0175 IMG_0184 IMG_0190
IMG_0203 IMG_20190727_190831 PANO_20190727_190245
 
gallery