A 2022. évi Masters Országos Súlyemelő Bajnokság 2022. március 26-án Tatabányán került megrendezésre a Tatabányai SC Szent Borbála úti Ugró csarnokában.

A versenyre rekord számmal neveztek, 97-en kerültek fel a rajtlistára, végül dobogóra lépve 74-en értek el eredményt. Amennyiben minden versenyezni szándékozó masters sportoló kiváltotta volna a versenyzői kártyáját, vagy többen nem indultak volna más versenyen, lehet, hogy még nagyobb nevezési létszám lett volna, bár ez a 97 fő is az utóbbi évek rekord létszámának mutatkozott.

A nagy létszám miatt rendhagyó, de igen célszerű módon a rendezők végül is 2 naposra, 9 önálló versenybe csoportosítva tervezték az OB végrehajtását.

A két versenynapon a küzdelmeket a számos néző mellett megtisztelte Dr. Krancz Csaba úr Komárom-Esztergom Megye kormánymegbízottja, Szűcsné Posztovics Ilona asszony Tatabánya megyei jogú város polgármestere és Bencsik János úr a térség országgyűlési képviselője. A verseny ünnepélyes megnyitóján Visegrádi József úr a Tatabányai Súlyemelő Klub elnöke nyitotta meg a versenyt, majd adta át a szót a polgármesteri és országgyűlési képviselői üdvözléseknek.

Dobos Imre úr a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökének képviseletében Dr. Muhoray Árpád a Magyar Súlyemelő Szövetség Elnökségének tagja, a Masters Bizottság elnöke köszöntötte a verseny résztvevőit. Gratulált a Tatabányai Súlyemelő Klubnak az országos bajnokság megrendezéséhez, hisz a város és a súlyemelő sport Földi Imre olimpiai bajnok nevével fémjelzett hagyományait a masters sportolók országos viadalával is megtisztelő dolog ápolni. Muhoray Árpád elmondta, hogy minden súlyemelő sportbarát nevében drukkolunk Csengeri Kálmán vezető edzőnek, a szöuli olimpia olimpikonjának ahhoz a nemes célhoz, hogy szorgalmas munkával Tatabánya ismét a magyar súlyemelés egyik fellegvára legyen.

Tatabánya nagy neveket adott eddig is a magyar súlyemelő sport számára. Örvendetes volt, hogy sokan ott voltak közülük, a teljesség igénye nélkül például Földi Csilla, Hanzlik János, Nemessányi Árpád, Stark András. Köszönet illeti jelenlétüket, kitüntető érdeklődésüket.

Muhoray Árpád köszöntőjében megemlékezett az előző 2021-es évről, amikor is a koronavírus járvány nagyban fenyegette életünket, egészségünket, a beszükült lehetőségek ellenére a masters súlyemelők mégis jó munkát végeztek, hisz például a masters EB-n 4, az on-line Masters VB-n 5 aranyérmet értek el.

Örvendetes, hogy a Masters OB-n az M80-as korosztály versenyzőit is üdvözölhettük, akik életkorát, egészségi állapotát, elért eredményeiket látva megfogalmazhatjuk, hogy de jó lenne ezeknek az örökifjú súlyemelőknek a nyomdokába szegődni.

A Masters Országos Súlyemelő Bajnokság egyben a Tatabányai SC 70. éves születésnapi ünnepsége is volt. Ennek alkalmából egy hatalmas 70-év-felirattal ellátott finom tortát vágott fel a megnyitó után ünnepélyesen Szűcsné Posztovics Ilona Tatabánya polgármestere és Visegrádi József szakosztályelnök.

A versenyeredmények az MSSZ honlapján részleteiben megtekinthetők.

Az elért eredmények közül kiemelkednek az új magyar masters csúcsokat felállító versenyzők:

Nagy Gyula M60/96 kg KVSE – 3 csúcs

Lombosi János M70/89 kg VSE Kisbér – 3 csúcs

Török János M75/81 kg KTE – 1 csúcs

Szita Péter M80/96 kg MAFC – 3 csúcs

Gacsádi Ferenc M55/96 kg Testvériség ÚSE – 1 csúcs

Kajáry Tibor M40/81 kg Baranyai SE – 6 csúcs

Dr. Rafai Ramon M35/96 kg Európa 2012 KSE – 3 csúcs

Dr. Simon ZoltánM35/96 kg KTE – 3 csúcs

Kasza Adrien W45/55 kg KTE – 1 csúcs

Kovácsné Fábián Márta W45/59 kg KVSE – 1 csúcs

A versenybíróság elnökének jelentése alapján a verseny szervezéséről maga színvonalon lehet beszámolni. Így elmondható, hogy a bemelegítés helyszíne leválasztásra került az Ugró csarnokból, a versenysúlyzó és bemelegítő eszközök megfeleltek. A versenyzők szólítását Kovács Csaba úr végezte. Az egyes versenyek utáni eredményhirdetés ünnepélyes jelleggel megtörtént, érem és díjátadásra a bajnokság meghívott vendégei kerültek felkérésre. A kétnapos versenyen óvás nem történt, külön ellenőr az MSSZ-től nem került kiküldésre. Doppingellenőrzés nem történt. A versenybíróság tagjai szigorúan, korrekten látták el feladatukat, ruházatuk megfelelt az előírásoknak. A 10 versenyző által felállított országos csúcsok kiemelték a verseny jelentőségét. A versenyek lefolyása zökkenőmentes volt, baleset sem bemelegítéskor, sem a versenyeken nem történt. A nézők elhelyezése a nézőtéren mindenki számára biztosította az eredmények nyomon követését. A rendezők a büfét, ebédeltetést is biztosították kellő módon. Az étkezés felelőse Pócza Vajk korábbi válogatott súlyemelő volt.

A versenybíróság munkájában részt vettek: Fábik Béla, Bódis-Szabó Katinka, Lendvai Zsolt, Szabó György, Pócza Károly, Földi Csilla, Stark András és Benedek János.

Összességében egy magas színvonalon megrendezett, nagy érdeklődéssel kísért versenyt láthattunk.

A Masters Súlyemelő Országos Bajnokság versenyei on-line az MSSZ honlapján is nyomon követhetők voltak, de jelentős volt a tatabányai média, a városi televízió érdeklődése is.

Az MSSZ a jövő évtől versenynaptárában negyedévente tervez majd területi vagy országos masters versenyeket, hogy legyen lehetőség az országos-, az Európa- és Világbajnokságok nevezési szintjének teljesítéséhez.

Az MSSZ elnöke Dobos Imre, főtitkára, Takács Mária, a Masters Bizottság elnöke gratulálnak a Tatabányai Súlyemelő Klubnak a Masters Országos Súlyemelő Bajnokság megpályázásához, a rendezés jogának elnyeréséhez, a látottak alapján a 2 napos verseny lebonyolításához és természetesen gratulálnak a jó eredményeket elért sportolóknak. A színvonalas versenyhelyszín és rendezés tapasztalatai reményt adnak arra, hogy a Tatabányai Ugró csarnok még magasabb szintű súlyemelő versenyeknek, bajnokságoknak is méltó színhelyéül szolgáljon.

A masters súlyemelők sikerei jól népszerűsítik a súlyemelést, a sportos egészséges életmódot korosztályunkban, hozzájárulna a sportágunk elismertetéséhez, de követendő példaként szolgálhatnak a fiatalabb sportolók számára is.

Dr. Muhoray Árpád

 

IMG_6032 (1)

IMG_6050

IMG_6032 (1)