2015. szeptember 12-19 között került megrendezésre Finnországban Rovaniemiben a Santa Sport  Sportcsarnokban a 31. Férfi-, egyben a 22. Női Masters Súlyemelő Világbajnokság, amelyre 2 női és 6 fő férfi magyar masters súlyemelő teljesítette a szigorú kvalifikációs szintet és küldte el nevezését. A magyar súlyemelők tiszteletre méltó teljesítményt értek el a világversenyen 3 arany-, 2 ezüst-, és 1 bronzérmet harcoltak ki, és értek el még 2 rangos pontszerző IV. helyezést a mindösszesen 525 résztvevő (415 férfi, 110 nő) sorában. Még értékesebbé teszi a magyar sikereket, hogy Takács Mária a győzelme mellett szakításban és összetettben is világcsúcsot ért el.
A magyar csapat elért eredményei név szerint
Németh Gyöngyi      W45/58 kg Sz:55 kg;   L:78 kg;    Ö:133 kg   I. hely
Takács Mária            W45/75+kg Sz:80 kg;  L:100 kg;  Ö:180 kg   I. hely
Dr. Muhoray Árpád M60/105kg Sz:70 kg;  L:93 kg;    Ö:163 kg  IV. hely
Marton Endre          M40/85 kg  Sz:110 Kg; L:140 kg; Ö:250 kg    I. hely
Kovács Csaba           M40/94 kg  Sz:100 kg; L:125 kg;  Ö:225 kg IV. hely
Papp Péter               M40/62 kg  Sz: 87 kg;   L:103 kg; Ö:190 kg   II. hely
Bernthallert Ferenc M40/77 kg Sz:87 kg;    L: 112 kg; Ö: 199 kg III. hely
Kajári Tibor               M35/77 kg  Sz:117 kg; L:144 kg; Ö:261 kg    II. hely

Jorma Pallari a Finn Súlyemelő Szövetség elnöke, egyben a Masters Súlyemelő VB főtitkára rugalmasan és határozottan szervezte a verseny előkészítését, az e-mailek fáradhatatlan küldését, a verseny helyszínének berendezését, a versenyzők tájékoztatását, helyszíni elszállásolását, a szállodák és a Santa Sport Versenycsarnok közötti szállítását.
Maga a többfunkciós, számos sportág gyakorlására alkalmas Santa Sport sportpalota méltó helyszínt biztosított a rangos versenynek. A dobogó elhelyezés, a 4 db mobil lelátó, a bemelegítési lehetőség, a szólítás, a súly emelkedésének nyomon követése, a fogások ismételt megtekintése képernyőn, a versenyhelyszín biztonsági zárása, a mérlegelő helyiség berendezése jól biztosították a versenyzést. Számtalan új Eleiko súlyzó szolgálta a bemelegítést. A versenyt interneten közvetítették, bár a megadott címre felmenni elég bonyolult volt, nem is sikerült mindenkinek.
Az edzések számára külön sokállásos edzőterem állt rendelkezésre kiváló körülményekkel, rugalmas műanyag padlóburkolattal, szintén sok új Eleiko súlyzóval, a falakon az önellenőrzést segítő tükrökkel, a testsúlyellenőrzésre elektronikus mérleggel.
A lelátók háta mögött sportruházati üzletet, a kalória utánpótlásra, üdítő, kávé fogyasztásra büfét működtettek, illetve elérhető áron meleg ebéd, vacsora is mindenki számára biztosítva volt a sportpalota éttermében. A menü az északi szokásoknak megfelelően zöldség-centrikus, hallal gazdagított volt, ezért a hazaihoz hasonló ízek érdekében némelyikünk inkább elment a MC Donalds-ba egy rántott csirkés szendvicsre, vagy fogyasztotta a hazai szalámit.
A versenybíróság elég szigorúan ítélkezett, a kissé is szabálytalan fogásokat azonnal elvették. Összességében elég sok sikertelen fogás volt, általában a nagy tét miatt kockáztattak a versenyzők. Súlyosabb sérülést egy finn versenyző szenvedett, kifordult a válla. Nekünk magyaroknak az eredményességi mutatónk egészen magas volt, mivel a 8 versenyzőnk lehetséges 48 gyakorlata közül 33 db, tehát 68,75%-ban  sikeres volt, és ez jóval magasabb, mint az átlag.
A Világbajnokság alkalmával a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 2015. évi Masters Kongresszusa is összeült a Santa Sport sportpalota Auditóriumában, melyen hazánkat az MSSZ elnökének felhatalmazása alapján Dr. Muhoray Árpád az MSSZ Masters Bizottságának elnöke képviselte. Először 1 perces néma felállással megemlékeztünk az elmúlt évben elhunyt ír masters versenyzőről és sportvezetőről Laurence Mc Connelról, illetve az Eleiko súlyzógyártó cég vezetőjéről, Erik Blombergről.
Az éves beszámolók, a költségvetés, az anti-dopping tevékenység  elfogadása után a kongresszus döntést hozott a következő évek kontinens és világversenyeinek helyszíneiről. 2016-ban a masters súlyemelők Európa Bajnoksága Azerbajdzsánban, a Világbajnokság a németországi Baden-Württemberg-i Shensheimben lesz, reméljük e rangos megmérettetéseken is sok magyar rajthoz áll, tovább öregbítve eredményeikkel a magyar súlyemelés hírnevét.
2017-ben a Masters VB-t New-Zealandon rendezik, együtt a Masters Világjátékokkal. A Kongresszuson  mint a nemzetek képviselői egységesen megszavaztuk, hogy a 2018-as világbajnokság Spanyolországban, Barcelonában legyen augusztus 18-25 között, illetve Kanadában Montrealban szeptemberben a 2019. évi VB.
A Japán Masters Szövetség bejelentette felajánlását a 2016. évi Masters Súlyemelő Világ Kupát Tokióban fogja megszervezni április 1-5 között.
Denise Offermann az IWF Masters Elnökség tagja beszámolt az IWF Budapesti Irodája vezetőivel, Ádámfi Attilával, Móra Anikóval lefolytatott tárgyalásairól, ahol megrősítették a kölcsönös együttműködés, támogatás tényét. Az IWF vezetők kérését tolmácsolta Denise Offermann, hogy a nemzetek masters súlyemelő bizottságai legyenek részei a nemzeti súlyemelő szövetségeknek, támogassák a nemzeti olimpiai bizottságok munkáját, a bajnoki címeknél hangsúlyozzák, hogy „Masters Világbajnoksági érmek, helyezések” kerülnek kiosztásra, a „világbajnoki” cím, a felnőtt versenyzőket illeti meg.
A kongresszuson a további versenyek sikeres megrendezése érdekében Bill Barton főtitkár úr kérte a nemzeti bizottságokat, mozgósítsanak annak érdekében, hogy minél többen vállaljanak bírói feladatokat is az elkövetkezendő kontinens- és világbajnokságokon, ugyanis a versenyzők nagy létszáma miatt jelentős volt most a bírók leterheltsége. Tájékoztatás hangzott el arról is, hogy a nagy létszám, az idő csökkentése miatt két dobogón is terveznek a jövőben egyidőben versenyt szervezni.
Az ez évi Masters Világbajnokság helyszíne Rovaniemi városa Finnországban az Északi Sarkkörön Helsinkitől még 969 km-re északra fekszik, Lappföld fővárosa, emellett Szanta Klausz állandó székhelye. A magyar versenyzőknek a versenyek között módjuk volt kiutazni Szanta Klausz Village-ba, azaz a Mikulás Faluba, ahol fogadta őket a Mikulás és megígérte, ahogy már több éve, december elején sok-sok ajándékkal zsákjában Budapestre fog látogatni a magyar gyermekekhez. A VB hivatalos plakátján is szereplő súlyt emelő Mikulás a magyar gyerekeknek küldött üdvözlete mellett barátságos kézfogással kívánt sok sikert a magyar masters súlyemelőknek.
Rovaniemi csodálatosan modern, a Kemijoki folyó partján terül el. Épületei, utcái, építészete egyediek, alkalmazkodik a téli hosszú hidegekhez, utcái szélesek, kiváló minőségi úthálózat és vasút köti Finnország vérkeringésébe, bár a fővárostól való közel 1000 km-es távolság a naponta 4-szer induló repülőjáratokkal küzdhető le leggyorsabban. Csodálatos természetes fenyő- és nyírfaerdők veszik körül, melyekből a rénszarvasok a helyi sportbarátok elmondása szerint a város határáig merészkednek. Turizmusa a növekvő Szanta Klausz, azaz Mikulás kultuszának köszönhetően egyre inkább fejlődik, de a téli sportok szerelmesei, a lappföldi tundrát motoros szánokon felkeresni szándékozók is nagy számban látogatják az egész világból. Talán ezek az előzmények és sajátosságok is a masters súlyemelés ez évi legrangosabb versenyének méltó vendéglátó helyévé tették ezt a szép finn várost.
A világbajnokságon való részvétel ismét önköltséges volt, ha esetleg valaki szponzort tudott magának szerezni, az szerencsésnek volt mondható. A repülőjegy 100-125 ezer Ft-ba került, a szállodai szobák ára 77 EU, azaz 24300 Ft/nap, 4 napra 97200 Ft, nevezési díj 33000 Ft, shuttle busz 30 EU, azaz 9480 Ft, étkezés napi 20 EU, 4 napra 25000 Ft, plusz egy kis költőpénz, és máris elértük a 300.000 Ft-ot, amibe egy-egy versenyzőnek a családi költségvetéséből került ez a verseny. Úgy gondolom köszönet a kvalifikációt vállaló benevező nyolc magyar versenyzőnek, családjuknak, akik a sportszeretetük okán ennyit képesek voltak áldozni saját zsebből szeretett sportágunkra, a súlyemelésre. Köszönetünket fejezzük ki Fábik Béla Masters Bizottság titkár úrnak, aki nagy precizitással pontos határidőre szervezte a nevezések papír- és pénzügyi munkáját.
A versenyzőknek elismerését fejezte ki Dobos Imre úr is, az MSSZ elnöke is. Örülve a mastersek elért sikereinek, kívánunk szorgalmas felkészülést, sok sikert, eredményes olimpiai kvalifikációt a felnőtt magyar súlyemelő válogatottnak a novemberi houstoni Súlyemelő világbajnokságon!
Dr. Muhoray Árpád
MSSZ Masters Biz. elnök