64366100_453514481861165_5933712149393178624_n 64549480_452894915256455_5712941213947002880_n hornyák szak
Hornyák EB aranya Lipkovics EB III. kép Hornyákgallerygallerygallery
2019. június 8-tól 15-ig került megrendezésre Finnországban Rovaniemiben a Santa Sport Sportpalotában a Masters Súlyemelő Európa Bajnokság, amelyre 4 férfi magyar masters súlyemelő teljesítette a szigorú kvalifikációs szintet és küldte el nevezését.
Az EMWC és az IMWC ez évtől új módon határozta meg a mastersEB-re és VB-re történő jelentkezést. A versenyzők és nevezési eredményeik hitelességének igazolására, a nevezés ügyeinek rendezésére, a nevezési díjak begyűjtésére és megküldésére „Nemzeti Chairek” lettek kijelölve. Az MSSZ Masters Bizottsága részéről ezt a feladatot Fábik Béla úr, a Bizottság titkára látta el mindenki nagy megelégedésére.
 
Ez évben maroknyi magyar kelt útra a rovaniemi Masters EB-re, amelyre 489 masters jelezte részvételét. A helyszínről Bachmann Béla az MSSZ Masters Bizottság tagja küldött tudósítást, aki személyesen is részt vett a versenyen.
A magyar versenyzők az EB harmadik versenynapján léptek először dobogóra, és rögtön kiemelkedő magyar siker született, az M55 korcsoportban 73 kg-os súlycsportbanHornyák József 174 kilóval aranyérmes lett.   A 81 kg-os súlycsoportban pedig Bachmann Béla 5. helyezett 144 kilóval.
A negyedik versenynapján M55 korcsoport 96 kg-os súlycsoportban Lipkovics József III. helyezést ért el 165 kilóval.
A hatodik versenynapon újabb csodálatos magyar siker született az M45 korcsoportban 109 kg-os súlycsoportban Kovács Csabalett Európa bajnok 230 kg-os ragyogó teljesítménnyel.
Ez évben is többfajta közlekedési eszközzel utaztak a magyarok Finnországba. Bachmann Béla, Hornyák Józsefés Kovács Csaba Helsinki átszállással repülővel utaztak, míg Lipkovics József Kun Ágnessel autóval indultak neki a 2500 km-es útnak.
Összességében büszkén örülhettünk amagyar sikereknek, kétszer is elhangzott a Himnusz e jelentős kontinensviadalon, mindenki helyt állt és példa értékű felkészüléssel, rutinos versenyzéssel kihozta a legtöbbet a versenyből és önmagából.  
 
JormaPallari a Finn Súlyemelő Szövetség elnöke, egyben a Masters Súlyemelő EB főtitkára lelkesen szervezte a verseny előkészítését, a verseny helyszínének berendezését, a versenyzők tájékoztatását, helyszíni elszállásolását, a szállodák és a Santa Sport Versenycsarnok közötti szállítását.
A verseny helyszíne a Santa Sport Olimpiai Központ, egy impozáns sportkomplexum volt ismét, csakúgy, mint 2015-ben az akkori Masters VB alkalmával. Maga a többfunkciós, számos sportág gyakorlására alkalmassportpalota méltó helyszínt biztosított a rangos versenynek. A küzdelmeket interneten közvetítették. Az edzések számára külön sokállásos edzőterem állt rendelkezésre kiváló körülményekkel.
 
Rovaniemi Finnországban az Északi Sarkkörön fekszik Helsinkitől még 969 km-re az Északi Sark felé, Lappföld fővárosa, emellett SzantaKlausz, azaz a Télapó szűkebb hazája, csodálatosan modern város, a Kemijoki folyó partján terül el. Épületei, utcáiegyediek, építő anyagul gyakran alkalmazzák a fehér márványt. A város alkalmazkodik a téli hosszú hidegekhez, utcái szélesek, kiváló minőségi úthálózat és vasút köti Finnország vérkeringésébe, bár a fővárostól való közel 1000 km-es távolságra legcélszerűbb a repülő, mely naponta 4-szer indul. Csodálatos természetes fenyő- és nyírfaerdők veszik körül, melyekből a rénszarvasok a helyi sportbarátok elmondása szerint a város határáig előmerészkednek. Rovaniemi turizmusa egyre inkább fejlődik, a téli sportok szerelmesei, a lappföldi tundrát motoros szánokon felkeresni szándékozók, a szaunát szeretők is nagy számban látogatják az egész világból, örömmel gyűltek itt össze a masters súlyemelők is. Talán ezek az előzmények és sajátosságok is a masters súlyemelés legrangosabb versenyeinek méltó vendéglátó helyszívévé tették ezt a szép finn várost.
A versenyzőknek elismerését fejezte ki Dobos Imre úr az MSSZ elnöke is.
Örülve a mastersekmost elért sikereinek, kívánunk szorgalmas felkészülést ajúlius 27-augusztus 1 között Torinóban megrendezendő Európai Masters Játékokra utazó Pátrovics Gézának, Kajáry Tibornak, valamint az augusztus 16-tól 24-ig tartó montreali Masters VB-re utazó Takács Máriának, Baranyai Jánosnak, Szita Péternek, Gyura Gábornak, dr. Rosanics Péternek, Dobó Lajosnak és Gyolcsos Ferencnek.
Bachmann Béla
Dr. Muhoray Árpád