Véget ért a spanyolországi Barcelonában, L’Hospitalet kerületben a 2018. évi Masters Súlyemelő Világbajnokság.  Az elért eredményekről érdemes egy leltárt készíteni, melynek tükrében büszkék lehetünk a magyar masters súlyemelő versenyzőkre.
A világbajnokságot Francisco Rodrigez Garcia úr által vezetett szervező bizottság a nyüzsgő, lüktető katalán főváros modern L’Hospitalet kerület központjában lévő többfunkciós új sportcsarnokában rendezte meg.
Megérkezésünkkor a rendezők a következő szavakkal fogadtak bennünket: „A visszaszámlálás befejeződött, városunk megnyitja kapuit önök előtt. Elismerjük az önök erőfeszítéseit, álmait, melyet a sportnak, különösen a súlyemelésnek szentelnek, ezért nagy öröm számunkra Önöket itt fogadni és végigkísérni pályafutásuk barcelonai fontos állomásán. Kívánjuk, hogy itt tartózkodásuk legyen egy felejthetetlen élmény és páratlan tapasztalat!”
L’ Hospitalet szerves része Barcelona Metropolisznak, kiváló megközelítési lehetőséggel bír a közeli repülőtérről, a 9. számú metróval, 5 vasútvonallal és 15 autóbusz járattal, magas szintű szolgáltatásokat nyújt úgy a katalán, mint a spanyol régiónak. A kerület elkötelezett az üzleti- és a sport turizmus, a bio-egészségügyi iparág, a kultúra fejlesztésében, szembenézve a társadalom és a fenntartható fejlődés megvalósításának kihívásaival. A VB-re utazni a magyarok zömmel repülővel, de néhányan 2000 km-es autóút oda-vissza megtételével is vállalkoztak. A versenyeket követően érdemes volt néhány napot maradni és eltölteni a gyönyörű fekvésű Barcelonában és megtekinteni a város nevezetességeit.
A világbajnokság ünnepélyes megnyitóján a kerület polgármester asszonya, Denise Offermann a Masters Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke mondtak beszédet, majd érdekességként David Melczer amerikai sportoló lépett a színpadra és énekelte el valamennyi résztvevő nemzet himnuszát, tanulságot téve rendkívüli nyelvérzékéről és ének tehetségéről.
A hatalmas jelentkező létszám (874 fő) miatt 2 dobogón került a verseny lebonyolításra 2 bírói karral, 1 zsűrivel, ELEIKO súlyzókészletekkel.  A bemelegítő tér jól biztosította az előkészületeket. Edzési lehetőség a sportcsarnokban állt a versenyzők rendelkezésére. Az eredményhirdetésre külön platform lett kialakítva a versenydobogó mellett. Az érmek átadását legtöbbször a spanyol rendező bizottsági elnök adta át, a győztes versenyző nemzetének zászlója megjelent az elektronikus eredményjelző falon, a himnuszok helyett azonban egy győzelmi zenekompozíció hangzott fel mindannyiszor.
A VB-re 11 magyar férfi és 5 női masters versenyző küldte el nevezését. Valamennyi magyar versenyző alapos felkészültségről, becsvágyról, küzdeni akarásról tett tanúbizonyságot.
Eredmények:
VB Aranyérmesek:
W45/48 kg: Kasza Adrienn
M60/62 kg: Pátrovics Géza
M60/105 kg: Gyolcsos Ferenc
M45/85 kg: Szabó Tamás
VB Ezüstérmesek:
W35/48 kg: Kollár Edit
W40/90 kg: Bódis Szabó Katinka
M35/77 kg: Kajáry Tibor
M35/94 kg. Vaspöri Gábor
VB Bronzérmesek:
W45/58 kg: Németh Gyöngyi
M50/85 kg: dr. Rosanics Péter
M75/105 kg: Bakos Károly
VB 4. helyezettek:
M65/105 kg: Dr. Muhoray Árpád
M45/ 85 kg: Marton Endre
M45/94 kg: Bakó Attila
VB 6. helyezett
M45/77 kg: Bernthaller Ferenc
 
Az elért eredményekhez Dobos Imre MSSZ elnöke telefonon gratulált Barcelonába a versenyzőknek.
 
A világbajnokság szerdai versenynap estéjén a hagyományoknak megfelelően összehívásra került a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Masters Bizottságának Kongresszusa, melyen az MSSZ elnöke felhatalmazása alapján hazánk képviseletében Dr. Muhoray Árpád és Pátrovics Géza vettek részt.
A kongresszust Denise Offermann IWF Masters elnök vezette le, jelen volt az IWF elnöke képviseletében Lencsér Tamás úr. Az aucklandi világjátékokról szóló és az éves beszámoló, a költségvetés elfogadását követően hosszabb vita alakult ki több kérdésben, melyekben az IWF képviselője is többször kifejtette véleményét, így  
-2018. november 1-től az IWF által bevezetett új súlycsoportok szerint kell szervezni a masters versenyeket is, ez időpontig majd az IWF Masters javaslatot fog tenni az új kvalifikációs szintekre,
-az antidopping tevékenység a masters versenyzőknél is fontos. Sajnos a dopping vizsgálatok igen sokba kerülnek. A nemzeti szövetségek tekintsék feladatuknak az idősebb versenyzői korosztályoknál a nevelő, felvilágosító munkát a gyógyszerek használatáról, a doppingszerek tiltásáról,
-az ez évi Masters Világbajnokságra az egyedi elektronikus rendszeren történő jelentkezés okán a VB-re történő jelentkezés 600 fő után szinte ellenőrizhetetlenné vált, ezért kellett korábban a már 800 fő feletti létszámnál lezárni azt.
Az ilyen dömpinget megelőzendő limitálni kell a létszámot, melynek lehetősége a kvalifikációs szintek emelése bizonyos kor és súlycsoportoknál, emellett a nemzeti masters bizottságok limitált létszámokat adnának meg előre, illetve a nevezés is a korábbi módon, nem egyedileg, hanem a nemzeti bizottságok által összesítve egyben történne, a nevezési díjak egyben történő egyidejű átutalásával, a valós eredmények, nevezési szintek teljesítésének igazolásával, a versenyzők hiteles elérhetőségének megadásával. Mindezekre még majd az IWF Masters Bizottság javaslatokat fog bekérni,
-vitás kérdés volt még az egységes versenyöltözet értelmezése. Az USA és Kanada női versenyzői a korábbi úszó mezek viseléséért szálltak síkra, ám elfogadást nyert, hogy az IWF által szabályozott öltözet lehet csak a mérvadó. Denise Offermann felvetette, hogy a felnőtt világbajnokságokhoz hasonlóan minden nemzet versenyzője hazája válogatott mezét, melegítőjét viselje, hisz a masters versenyzők is hazájuk válogatottjaként indulnak a világbajnokságon. Most ruházat alapján sokszor nem lehetett megkülönböztetni melyik versenyző melyik országból is jött.
-a következő évek versenyhelyszínei is megszavazásra kerültek.
A 2019-es EB: Finnország, Rovaniemi, időpont: 2019. június 12-19.
A 2019-es VB: Kanada, Montreal, időpont: 2019. augusztus 15-23.
A 2020-as VB: Németország, Obrigheim (Stuttgart mellett), időpont pontosítás alatt.
2020 utánra jelentkezett még az ausztriai Linz városa, mely a jövő évi kongresszuson kerül pontosításra. Kérdés, hogy 2020 után versenyben marad-e még az USA Utah állam Salt Lake City városa, amely alapvetően a 2020-as évre kandidált elsődlegesen, de alulmaradt szavazáskor elsődlegesen a nagy távolság miatt Németország ellenében.
 
Kedves záró színfoltja volt az IWF Masters Bizottság éves kongresszusának, hogy Denise Offermann elnök tájékoztatta a jelen lévő nemzetek és az IWF képviselőit a 2018-as Masters EB Budapesten történt példás megrendezéséről. A jelen levő delegátusok hallhatták a magas elnöki értékelést, hogy Budapesten a műszaki egyetemi háttérrel megrendezett verseny sikeres volt, sportszakmailag rendezett, jó eredmények születtek, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, vezetése is megtisztelte az ottani ünnepélyes megnyitót és azon az IWF és az IWF Masters vezetői kölcsönösen eredményesnek ítélt sportszakmai tárgyalásokat is lefolytattak.
A kongresszuson jelen lévő magyar képviselők megköszönték az IWF Masters elnök asszony megtisztelő értékelését, aki gratulált a barcelonai magyar eredményekhez is, szívélyes búcsút véve kívánt további sikereket az egész magyart súlyemelésnek.
 
A csatolt képeken Denise Offermann IWF Masters elnök beszél a Kongresszuson a Budapesti EB-ről, a Kongresszus magyar résztvevői, a verseny helyszíne, illetve nevezetes barcelonai helyszínek kerülnek bemutatásra.

Dr. Muhoray Árpád