Az új-zélandi Aucklandból jelentkezett dr. Muhoray Árpád, a ZTE SK veterán súlyemelője, egyben masters országos sportvezető, aki versenyzőként részt vett a World Masters Games 2017-en, azaz a Masters Sportolók 2017. évi Világjátékán és az M60-as korosztály 105 kg-os súlycsoportjában ezüstérmes lett. Hazatérvén útibeszámolót kértünk tőle.

A sportesemény 28 olimpiai sportágban való megmérettetéseire mintegy 28 ezer sportoló és sportvezető, edző, kísérő jelentkezett. Méltán nevezhető ez a négyévente, az olimpia utáni évben megtartott rendezvény a 35 év feletti sportolók olimpiájának.

Pedig a Masters Világjátékok színhelyére, Aucklandba, a hazánktól hihetetlenül távol, mintegy 18 ezer kilométerre eső új-zélandi metropolisba nem könnyű eljutni. Pekingi átszállás után, két és fél napig tartott az út dr. Muhoray Árpádnak és társainak is.

– Az aucklandi nemzetközi repülőtéren rettentő szigorú a vámellenőrzés, egy gramm élelmiszer sem vihető be, ennek oka a hazai piac védelme és a fertőző betegségek behurcolásának megakadályozása – tudtuk meg dr. Muhoray Árpádtól. – A versenyzők elszállásolását önmaguknak kellett megszervezni, a taxi meglepően drága volt, egy 14 km-es út a reptértől a szállodáig átszámítva 14 ezer forintba került. Aztán kiderült, Aucklandban mindig óriási a forgalom. Később jöttünk rá, hogy nem érdemes taxizni, mert nagyon fejlett, magasan szervezett a tömegközlekedés.

arpi

arpi

Az akkreditációs központ, az aucklandi Wharf Cloud, ami szinte olyan, mint a mi Bálnánk… Fotó: a szerző

A versenyzők akkreditációja a kikötő Wharf Cloud nevű hatalmas kiállító- és vásárcsarnokában berendezett fogadópontján volt, ami egyben a Világjátékok szórakoztató-, kiállító- és kulturális központjaként is működött, ami a mi budapesti Bálnánkra hasonlít. Vagy fordítva… Ám dr. Muhoray Árpád igyekezett mindent felfedezni a kint töltött napokban, de persze a fókuszban a versenyek álltak.

– Feledhetetlen élményt nyújtott a megnyitó ünnepség, amelyet az Eden Park nemzeti rögbistadionban tartottak 40 ezer ember részvételével – így a megnyitóról a veterán súlyemelő. – A stadion előtt maori ének- és tánc-együttes, valamint skót szoknyás dudás zenekar szórakoztatta az érkezőket. A stadion szektorait felosztották a sportolók között, így a parádés megnyitót a sportolók nem nemzetenként, hanem sportáganként tekinthették meg. Új-Zélandon a legnépszerűbb sportág a rögbi, ezért is ez a stadion a legnagyobb és a legelegánsabb Aucklandban. Nevesebb futballcsapat az ország fővárosában, Wellingtonban van, de egyébként ők az ausztrál bajnokságban játszanak. Megnyitó beszédet az ország miniszterelnöke tartott, majd az őslakos maori harci és kulturális bemutatók jöttek tűzijátékkal. Végül következett az olimpiák elmaradhatatlan mozzanata, a sportolók felvonulása a stadionban sport-áganként.

arpi

arpi

Az ezüstérmet szerzett dr. Muhoray Árpád a nők között aranyérmes kecskeméti Borosné Kasza Adriennel a súlyemelőcsarnok előtt Fotó: a szerző

A súlyemelőversenyek az AUT Millennium nevezetű többfunkciós, modern, új sportkomplexumban kaptak helyet, együtt az úszókkal és az atlétákkal. Az 500 fős súly-emelőmezőny nagy létszáma miatt a verseny helyszínén edzeni nem lehetett, e célból a város különböző pontjain megadott számos fitnesz-, crossfit- és súlyemelőterembe lehetett ellátogatni 12-25 dollár belépődíj leszurkolása mellett.

– E termek persze szinte mindig tele voltak helyiekkel, úgy tűnt, egész Új-Zéland sportol, edz, gyúr, fut és tornázik, túrázik. Irigylésre méltóan nagy divat az egészséges életmód és táplálkozás arrafelé – fűzte hozzá dr. Muhoray Árpád, aki egy „komoly felfedezéssel" is szembesült. – Sportruhában közlekedve, látva a Hungary feliratos trikóinkat, itt is gyakran ránk köszöntek: Welcome Hungary! A rendezők, de boltokban az eladók is megkérdezték, hogy mondják a magyarok azt, hogy „Helló!". Megtudván, hogy a helló az magyarul is helló, kitörő örömmel konstatálták, hogy az ottani és a magyar nyelv milyen közeli…

Dr. Muhoray Árpád 2016-ban hivatalos minőségben tagja volt a magyar olimpiai küldöttségnek is Rio de Janeiróban, a nyári olimpián. Volt némi összehasonlítási alapja és el is mesélte, mit tapasztalt.

arpi

arpi

Aucklandi utcarészlet: kőtemplom a belvároshoz közel Fotó: a szerző

– Az elmúlt évi olimpián Rióban a Krisztus-szobor talapzata vagy a Cukorsüveg hegy lanovkája mellől letekintve úgy tűnt, Rió a Föld legszebb fekvésű városa – mondta. – Most, Aucklandet szemlélve, akár a Sky Tower 328 méter magas tornyából letekintve úgy éreztük, ez a város is joggal kandidálhat festői szépsége okán erre a kitüntető címre. Hihetetlen a város tisztasága, szépsége, gondozottsága. A központ amerikai stílusú világváros, a külső övezetek modern vállalkozási-üzleti épületekből vagy sok esetben viktoriánus kori divatú kertes családi házak gyönyörű utcáiból állnak. Megtekinthettük az új-zélandi nemzeti ünnep, az ANZAC Day rendezvényeit, amely az Ausztrál és az Új-zélandi Hadtest csatáinak és hős el-esettjeinek szentel emléket az I. világháború óta. Napjainkban is nagy tekintélye van Új-Zélandon a fegyveres erőknek, rendvédelmi szerveknek.

A világjátékokon részt vett három magyar masters súly-emelő végül egy női aranyérmet és két férfi ezüstérmet szerzett, elmondható, hogy a hatalmas mezőnyben derekasan kitettek magukért.

A Nemzetközi Masters Súlyemelő Szövetség a versenyek alatt pedig megtartotta éves közgyűlését, amelyen részt vett dr. Muhoray Árpád, a Magyar Súlyemelő Szövetség Masters Bizottságának elnöke is. A küldöttek a napirendek sorában meghallgatták és elfogadták a következő, 2021-ben Japánban, Kansai városában tartandó World Masters Games világjátékok szervező bizottságának jelentését. A japánok ígérete szerint a négy év múlva megtartandó Masters Világjátékokat legalább olyan magas színvonalon rendezik meg majd, mint az ez évi aucklandi játékokat.

Kerkai Attila