Dobos Imre úr,

MSSZ elnök részére

Takács Mária igazgató asszony

útján

M A G Y A R  S Ú L Y E M E L Ő  S Z Ö V E T S É G
HUNGARIAN WEIGHTLI FTING FEDERATION
Budapest,
Istvánmezei út 1-3.
1146
 
Tárgy: beszámoló az MSSZ Masters Bizottság 2020. évi munkájáról
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
A Magyar Súlyemelő Szövetség Alapszabályának megfelelően az MSSZ szakbizottságaként működő Masters Bizottság az elmúlt 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolót elkészítette, azt szíves tájékoztatásul az Ön és az MSSZ Elnöksége számára azt megküldöm.
 
1./ Az elnökség munkája
 
A Magyar Súlyemelő Szövetség Elnökségének támogatásával a Masters Súlyemelő Bizottság még 2005-ben alakult meg. A jelen időszakban a Tokiói Olimpia 1 évvel történő elhalasztását követő meghosszabbodott olimpiai ciklusban Bizottságunk még a korábban megválasztott összetételben működik, működési formájában megfelel az IWF és az MSSZ elvárásainak.
 
Ahogy az MSSZ, úgy a Masters Bizottság és a masters súlyemelők munkáját, lehetőségeit alapjaiban határozta meg és korlátozta be 2020-ban a kitört Koronavírus járvány. Az év folyamán betartottuk a Sport Államtitkárság és az MSSZ ajánlásait, előírásait a járvány elleni küzdelemben. Sajnos a járvány miatt maradtak el hagyományos versenyek, mint a Nemzetközi Alpok-Adria Masters a ZTE, valamint a Szabó Ferenc Emlékverseny a Kazincbarcika rendszeres szervezésében, elmaradt a hollandiai EB is. Örvendetes viszont, hogy legalább a Masters OB megtarthatóvá vált, igaz, ezt őszre kellett halasztani.
 
A masters versenyek szerepeltek az MSSZ éves versenynaptárában. Bizottságunk elfogadta az MSSZ elnökség állásfoglalását a versenyzői-, vagy regisztrációs kártyás rendszer alkalmazására.
 
Az elmúlt évben 2020-ban a Masters Bizottság előző évi munkája az MSSZ rendes közgyűlése elnökségi beszámoló anyagában elfogadásra került.
A Masters Bizottság éves ülését 2020-ban a járvány miatt nem lehetett összehívni.
 
A járvány időszakában is a Masters Bizottság folyamatosan tartotta a kapcsolatot az MSSZ elnökével, főtitkárával.
 
Soron lévő feladat volt az új Masters csúcsok rögzítése, a hiányok pótlása, a javaslatok megvizsgálása, elfogadása.
 
 
2./ A Masters OB
 
A 2020 évi Masters OB az MSSZ elmúlt évi versenynaptárában először rögzített időpontja helyett 2020. október 17-én került megrendezésre jó színvonalon a BKV Előre sportcsarnokban Nagy Bernadette szervezésében. A verseny eredményei megtekinthetők az MSSSZ honlapján.
 
A Masters OB-n 87 nevezés volt és 70 induló, közöttük 18 nő, illetve 52 férfi versenyző lépett dobogóra. A legeredményesebb férfi Csizmadia Károly, a legeredményesebb női versenyző Szurormi Tímea lettek.
A versenyen bírói feladatokat láttak el: Takács Erika, Méthé Gabi, Dobi Zsolt, Molnár Péter, Nagy Bernadette és Fábik Béla. A mérlegelések rendben megtörténtek, a versenyzők versenyzi igazolvánnyal, vagy regisztrációs kártyával igazolták magukat. A rendező kávét, szendvicset, ásványvizet biztosított. A járványügyi rendszabályok miatt a korábbi évek népes nézőserege most elmaradt. A versenyt megtekintette, részt vett a díjak átadásában Dobos Imre úr, az MSSZ elnöke.
 
3./ Masters EB
 
A 2020 évi Masters EB Hollandiában került betervezésre, azonban már menet közben az Európára is átterjedő korona vírus járvány miatt kétszer is kitolódott, majd elmaradt, későbbaz EWF Masters Biz döntése és kiírása alapján ez elektronikusan, kinek-kinek a saját hazájában, odahaza történő szereplésével, a versenyzés interneten, elektronikus úton történő beküldésével lett lebonyolítva. A versenybírókat az EWF Masters jelölte ki, ők országaikban otthon számítógép képernyő előtt ítélkeztek a fogásokról.
A nevezések feladatait, a nevezési díjak beszedését, továbbítását, a kódok kiosztását, ismertetését a bonyolult helyzetben Fábik Béla titkár úr nagy szorgalommal végezte.
 
A masters online EB magyar résztvevői és helyezéseik:
W35:
Szuromi Timea 81kg 1.hely  190 kg
Kollár Edit        59kg  1.hely 144 kg
W40:
Simon Viktória 59kg  5.hely 120kg
Bencze Zsanett 64 kg 6.hely  102 kg
Fekete Anett     71kg  5.hely  123kg
M50:
Bakó Attila       102kg  1.hely 235kg
 
4./ A 2021 évi Masters VB
 
A 2021 évi Masters VB a világra kiterjedő koronavírus járvány miatt május 21-tól 29-ig kerül megrendezésre on-line, mivel az ez évre Japánba tervezett Masters Világjátékok elmaradnak.
Eddig 9 fő jelentkezett rá. A járvány miatt a nevezési határidőket kiterjesztették 2021. február 15-ig. A nevezéseket magyar nemzeti chairként Fábik Béla titkár úr intézi.
 
9./ Összességében
 
2020-ról elmondható, hogy a koronavírus járvány nagyban fenyegette életünket, egészségünket, a beszűkült lehetőségek ellenére masters sportolóink és sportvezetők jó munkát végeztek.
A tagságot a Honlapon alapvetően tájékoztattuk a felhívásokról, eredményekről, az eseményekről. A 2020 évi időben és körülményekben megváltoztatott versenyeken sportolóink eredményesek voltak, 3 EB arany, 2 EB ötödik és 1 EB hatodik helyet szereztek.
A sikerek jól népszerűsítik a súlyemelést, a sportos, egészséges életmódot korosztályunkban, hozzájárulnak a nemzetközi színtéren hazánk, szövetségünk, sportágunk elismertetéséhez, példaként szolgálhatnak a fiatalabbaknak.
 
2021-ra a Masters Bizottság tervezi elősegíteni az OB megrendezését, a versenyeken a jó eredmények népszerűsítését, a sportszellem további erősítését.
Támogatjuk korosztályunk doppingmentes felkészülését, versenyzését. Tudomásul vesszük az IWF és MSSZ döntését, hogy versenyzői kártyával lehet indulni a hivatalos versenyeken. Támogatjuk a járványhelyzet függvényében a 2022 évi Masters Egyetemi VB előkészítését sportszervezői munkával, a bírói kar és az önkéntesek előzetes listájának összeállításával.
 
Az MSSZ Masters Bizottság továbbra is támogatja a MSSZ és elnökének, főtitkárának munkáját, és ez évben is számítunk a Szövetség támogatására.
Javasoljuk az MSSZ elnökének, hogy a legkiválóbb versenyzőinket az éves közgyűlésen elismerésben részesítse.
 
A Masters Bizottság köszönetét fejezi ki 2020. évi munkájának támogatásáért az MSSZ vezetésének, a szakosztályoknak, egyesületeknek és mindazoknak, akik a masters súlyemelő sport érdekében családi, vagy személyes költségvetésükből, szabadidejükből 2020-ben is fáradságot nem kímélve nagylelkű áldozatot hoztak.
 
Budapest, 2021. február 03.                                                                            
                                                      Tisztelettel:
                                                                                           Dr. Muhoray Árpád sk.
                                                                                      MSSZ Masters Bizottság elnök