sam_4482
Szlovénia fővárosában Ljubljanában a hétvégén október 29-én került megrendezésre az Alpok-Adria Nemzetközi Masters Súlyemelő Kupasorozat 2016. évi fordulója az olasz Veneto és a  Friuli Venezia Giulia csapatok, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina legjobbjai és a magyar Zalaegerszeg ZTE SK veteránjai részvételével. Az Alpok-Adria Súlyemelő Kupasorozat már 1964 óta megrendezésre kerül, ebben évtizedek óta a ZTE SK képviseli hazánk színeit. A szeniorok melletti évenkénti masters viadal megrendezésének gondolata 13 évvel ezelőtt kelt életre először. Azóta egyéniben többször, ám most a Szegedi Lelkesedés két vendég-játékosával Ábrahám Jenővel és Ocskó Attilával kiegészülve csapatversenyben is szép eredményt értek el a „zetések”.
A ZTE masters súlyemelői ez évben Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának segítségével négyfős csapattal vehettek részt a rangos viadalon, és az erős nemzetközi mezőnyben meggyőző szereplés után mind a négyen érmet vehettek az ünnepélyes eredményhirdetésen, sőt csapatban kupát szereztek, összetettben  ezüstérmesek lettek. Az Alpok-Adria Masters szabályok egy kicsit eltérnek a megszokott nemzetközi szabályoktól, az életkorok alapján 4 csoport van kialakítva, Master A: 35-44 évesek, Master B: 45-54 évesek, Master C: 55-64 évesek és a Master C: 64 év felett. A csapatverseny eredményességét a korcsoportokban a Sinclair-Melone-Meltzer ponttáblázat szerinti helyezések utáni pontok összessége dönti el úgy, hogy a korcsoport győztese 6, a második helyezettje 4, a bronzérmese 3, a 4. helyezettje 2, az ötödik versenyző pedig 1 pontot kap. A csapateredménybe a legjobb 6 versenyző eredménye számít be, bár az évente megtartott kupafordulókra a jelentkezők száma csapatonként nem korlátozott.
Az elért egyéni eredmények súlycsoportonként:
Master A 69 kg: Papp Péter:                  185 kg (Sz: 85 kg, L: 100kg), II. hely
Master C 105 kg: Dr. Muhoray Árpád: 163 kg (Sz: 70 kg, L: 93 kg), II. hely
Master C 85 kg: Ábrahám Jenő:            143 kg (Sz: 60 kg, L: 83 kg), III. hely
Master D 94 kg: Ocskó Attila:               138 kg (Sz: 63 kg, L: 75 kg), III. hely
Csapatversenyben:
1. Veneto (ITA) 23 pont
2. Zalaegerszeg (HUN) 14 pont
3. Friuli Venezia Giulia (ITA) 14 pont
4. Szlovénia (SLO) 10 pont
5. Bosznia & Hercegovina (BIH) 2 pont
A Súlyemelő Klub elnöke Takács Tamás elégedett volt versenyzőivel, hisz a ZTE veteránjai nagyon komolyan készültek e tekintélyes hagyományú, most már 13. alkalommal megtartott masters nemzetközi megmérettetésre. Közülük Papp Péter meg tudta ismételni a néhány hete a németországi Heinsheimben elért VB ezüstérmes összesített teljesítményét, Muhoray Árpád Ljubljanában 8 kg-mal emelt többet az ez évi azerbajdzsáni EB-n elért bronzérmes eredményénél, Ábrahám Jenő 3 kg-ot tett hozzá a 2016-os magyar OB-s első helyezéséhez, de Ocskó Attila is hasonlóan jól szerepelt, mint már oly sokszor a magyar bajnokságokon. Az MSSZ elnöke és főtitkára telefonon gratuláltak Ljubljanába az ezüst- és bronzérmekhez, a rangos egyéni és csapat teljesítményhez.
A újabb masters Alpok-Adria nemzetközi forduló 2017-ben az olaszországi Cervignanóban kerül megrendezésre, amelyre legalább az ez évihez hasonló sikerek reményében tervezik a ZTE súlyemelői a részvételt. Zalaegerszeg várhatóan 2020-ban lesz házigazdája az Alpok-Adria Masters Kupának.

Dr. Muhoray Árpád