2022. október 22-én került nagy sikerrel megrendezésre Zalaegerszegen a ZTE Súlyemelő Klub szervezésében a 20. Alpok-Adria Masters Nemzetközi Súlyemelő Bajnokság. Az Alpok-Adria Nemzetközi Súlyemelő Kupa 1965-ben lett megalapítva az alapszabálya szerint attól a nemes céltól vezérelve, hogy a résztvevők fejlesszék és javítsák saját hazájukban, régiójukban a súlyemelés ismeretét és kultúráját. Résztvevői az olasz Veneto, valamint Friuli-Venezia-Giulia tartományok, az ausztriai Nieder Österreich tartomány, Szlovénia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina. Magyarországot immár évtizedek óta a ZTE súlyemelő csapata képviseli Zalaegerszeg Megyei Jogú Város és az MSSZ támogatásával. Egy-egy versenyciklus 7 éves, azon belül mindig más soronkövetkező országban, vagy tartományban rendezik a versenyt. Az Alpok-Adria Kupát a 7. év végén nyeri el a hét év átlagában legjobb eredményt elérő csapat. 20 éve született az a döntés, hogy ne csak a felnőtt és ifjúsági versenyzőkből álló csapatok vetélkedjenek, hanem a résztvevők masters versenyzői és csapatai is.

A 20., jubileumi Masters Alpok-Adrián rekord számú, 28 versenyző és sok érdeklődő gyűlt össze. A ZTE sportcsarnokában a megnyitó ünnepségen a rendezők nevében Dr. Muhoray Árpád, az MSSZ Masters Bizottságának elnöke nyitotta meg a versenyt, köszöntötte a jelenlévőket, köztük Ernesto Zanetti urat az Alpok-Adria Súlyemelő Kupasorozat elnökét, Joze Zalubersek urat, az A-A főtitkárát, Balaicz Zoltán polgármester úr képviseletében Böjte Sándor Zsolt urat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzati Képviselő Testületének tagját, Heincz Kornél urat az MSSZ szakmai alelnökét és Vörös Zoltán urat, a zalaegerszegi súlyemelő sport megalapítóját, akit egyben 80. születésnapját is ünnepelte. Dobos Imre úr, az MSSZ elnöke üdvözletét Heinc Kornél úr tomácsolta.

Ernesto Zanetti úr az Alpok-Adria elnöke köszöntőjében nagyra értékelte a ZTE versenyszervezését, Zalaegerszeg város és az MSSZ támogatását. A 20 éves jubileumi verseny alkalmából a súlyemelő sport kiemelkedő támogatásáért elismerő okleveleket adott át Takács Mária MSSZ főtitkár, Vörös Zoltán a zalai súlyemelő sport megalapítója, Dr. Muhoray Árpád a Masters Bizottság elnöke, Takács Tamás az ZTE SK elnöke és Papp Péter a ZTE SK edzője számára.

A versenyen 2 versenycsoportban 4 korcsoportban indultak a versenyzők. A Master A: 35-44 év, Master B: 45-54 év, Master C: 55-64 év, Master D: 64 feletti kategóriákat jelent az A-A alapszabálya szerint. Az elért pontszámok a Sinclair-Meltzer-Faber táblázat alapján kerültek kiszámolásra. A csapateredmény eldöntéséhez a korcsoportokban elért pontszámok lettek figyelembe véve. Korcsoporton belül az első 6, a második 4, a harmadik 3, a negyedik 2, az ötödik 1 pontot kapott.

Női versenyzők is dobogóra léptek az első csoportban, az ő eredményeik külön kategóriában voltak értékelve melyek csak egyéniben számítottak. 

A nyertesek 1-3 helyezettig érmeket szereztek, de minden versenyző is kapott egy másik aranyérmet emlékül Zalaegerszegről, a legjobb csapatok pedig kupákban részesültek. Az Alpok-Adria Súlyemelő Kupasorozat alapítója, most tiszteletbeli elnöke Marcello Zoratti úr 2 külön kupát is felajánlott a legjobb férfi és női versenyzőknek. A házigazda ZTE súlyemelő Klub minden sportolónak és sportvezetőnek mindemellett egy kis ajándékkal, egy nemzeti szalaggal átkötött Alpok-Adria Súlyemelőkupa hímzésű törölközővel kedveskedett.

Az MSSZ új technikai eredményjelző rendszere jól működött, Kovács Csaba szpíker határozottan angol és magyar nyelven szólította a versenyzőket, a marsall Lőrinc István, a technikai ellenőr Takács Tamás, a versenytitkárság Bányai József, Ambrózi Attila és Lendvai Zsolt voltak. A versenybíróság elnöke tisztségét Dr. Muhoray Árpád látta el, az osztrák bíró mellett bíráskodott még a szombathelyi Koós Veronika, a körmendi Nagy Péter. A nemzetközi zsűrit Ernesto Zanetti elnök úr vezette.

A verseny remek, küzdelmes hangulatban zajlott. Nemzetiségtől függetlenül mindenki drukkolt a korelnök 87 éves Bohatschek Kurt osztrák veterán versenyzőnek, a szimpatikus és erős olasz hölgyeknek, az örökifjú, végül is aranyérmes hazai Papp Péternek és a magyar országos masters csúcsot is felállító szombathelyi vendégjátékos Tóth Tamásnak.

A hagyományos masters korcsoporti beosztástól eltérő, dupla életkort, azaz egy korcsoportban 10 évet magába foglaló Alpok-Adriás csoportfelosztás a több, valamikori válogatott versenyzőt is magukba foglaló olasz csapatoknak jobban kedvezett, de küzdeni akarásból egyik csapatnál sem volt hiány.

A csapatverseny végeredménye:

1. Veneto (ITA)

2. Friuli Venezia Giulia (ITA)

3. Niederösterreich (AUT)

4. ZTE SK (HUN)

 

A zalai csapat egyéni eredményei:

Master A: 35-44 évesek Kaj Richárd 96 kg-os scs.: 210 kg (90, 120) IV. hely

Master B: 45-54 évesek Papp Péter 67 kg-os scs.: 179 kg (83, 96) I. hely

Master B: 45-54 évesek Mihályka Tibor 96 kg-os scs.: 188 kg (83, 105) VII. hely

Master B: 45-54 évesek Bödei Károly 102 kg-os scs.: 195 kg (85, 110) VIII. hely

Master B: 45-54 évesek Tóth Tamás 73 kg-os scs.: 163 kg (68, 95) IX. hely

Master B: 45-54 évesek Fábián Tamás 81 kg-os scs.: 173 kg (79, 94) X. hely

Master B: 45-54 évesek Molnár Csaba 61 kg-os scs.: 122 kg (52, 70) XI. hely

Az abszolút legjobb férfi Omaggio Franco és a legjobb női Sportelli Maria Vittoria sportolók a Veneto versenyzői külön serleget (sincler pontszámítás alapján) kaptak.

 

A ZTE Súlyemelő Klub tagjaiként reméljük, hogy a napjainkban fennálló gazdasági nehézségek ellenéra a ZTE meg tudja rendezni a jövő év június elején az Alpok Adria felnőtt és fiatalabb súlyemelők részvételével az Alpok Adria 7 éves fordulójának utolsó, 57.  versenyét.

Dr. Muhoray Árpád

20221022_121_Zala-AA MASTER-SUADRA HUN 20221022_156_Zala-AA MASTER-GROUP B

 

 

 

 

IMG_8239 (1)

 

 

IMG_8245