SAM_5464 SAM_5535SAM_5493 SAM_5542SAM_5441SAM_550420170401_122909
Az elmúlt hétvégén, április 1-én rendezték meg Budapesten a BKV Előre sportcsarnokában teltházas nézőtérrel a 2017. évi Országos Masters Súlyemelő Bajnokságot.   A súlyemelő klubok, szakosztályok vezetése 83 főt nevezett a viadalra, közülük végül 53 férfi és 13 női sportoló lépett dobogóra. Legtöbben rendelkeztek versenyzői kártyával, néhányan azonban a regisztrációs kártyát váltották ki, annak bemutatásával tettek eleget az MSSZ részvételre vonatkozó döntésének.
 Eljöttek ez évben is a „régi nagyok”, akik vagy a verseny valamely tisztségviselőjeként, vagy csak nézőtéren ülve avatott szemmel figyelték a masterseket. Itt voltak a teljesség igénye nélkül volt súlyemelő világ-és európa bajnokaink, világ-és európa-csúcs tartóink, Nemessányi Árpád, Duska Emil, Bagócs János, Máté József, Huszka Mihály és még sokan mások.  A masters bizottság minden tagja eljött, most is mindenki jól érezte magát. A versenyzők meggyőző felkészülésről tettek tanúbizonyságot, példásan küzdöttek kor- és súlycsoportjaikban.
A verseny megrendezését az MSSZ támogatta. A szervezési munkát Nagy Bernadette és csapata már napokkal korábban magas színvonalon megkezdte. A mérlegelés, a nevezési díjak beszedése, a kirendelt egészségügyi biztosítás, a dobogó, a bemelegítő helység, a nézőtér berendezése, a lapozás rendben megtörtént. Berényi Ede és csapata hozta az informatikát, kivetítést, hangosítást. A szpíker Ritter Edina volt. A büféellátás, étterem rendelkezésre állt jó színvonalon. Szívós László fényképész sporttársunk rendületlenül fényképezett ezen a versenyen is.
A nagy létszámú jelentkezők miatt 5 csoportba kellett osztani a versenyzőket, bár késlekedés az egyes versenyek elhúzódása miatt azért adódott. Az érmeket, különdíjakat a BKV Előre Súlyemelő Szakosztály elnöke Kovács Balázs úr adta át. Külön díjak lettek felajánlva a legeredményesebb, legerősebb női és férfi versenyzőknek is. Jelen voltak az MSSZ főtikára Takács Mária, illetve az MSSZ elnökség tagja Hudák Gábor is.
A verseny érdekessége, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 2017. január 1-i szabálymódosítása szerint a mastersek most versenyeztek először úgy, miszerint egy-egy súlycsoporton belül egyforma teljesítmény alapján nem a könnyebb testsúlyú, hanem aki ugyanazt az eredményt előbb érte el az lett a jobb, vagy az első, – illetve összetettben is az került előbbre, aki a lökések után az összetett eredményt előbb érte el.  A másik szabálymódosítás, hogy a női kategóriában újként szerepelt a 90 kg-os és a + 90 kg-os súlycsoport.
A masters OB első fordulója volt egyben a Masters csapatbajnokságnak  is, melynek döntőjére a legjobb 6 csapat részvételével ősszel, Kazincbarcikán, a Szabó Ferenc Emlékversenyen nyílik lehetőség. A versenyeredmények megtekinthetők az MSSZ honlapján.
A Masters Bizottság az első csoport mérlegelése után a verseny ünnepélyes kezdetéig Dr. Muhoray Árpád elnökletével megtartotta éves közgyűlését. Napirendi pontok voltak:
1./ Az elmúlt 2016. évi feladatokról, sporteredményekről való beszámolás, kiemelten a Németországi VB eredményei, az azerbajdzsáni EB, a Szabó Ferenc emlékverseny és a Masters Alpok-Adria Kupa eseményei – elfogadva.
Az MSSZ Elnöksége a Masters bizottságot az elmúlt évről kétszer számoltatta be, mindkettő határozati javaslatban elfogadva.
2./ 2017. masters sportfeladatai:
-OB 2017. április 1., nevezések, előkészület megtörténtek,
-részvétel a Masters Világjátékokon Új Zélandon, 3 versenyző Magyarországról,
-Új Zélandon az IWFM tisztújító Kongresszusa is lesz, rajta képviselet: a masters Bizottság elnöke.
-Masters Súlyemelő EB Svédországban, Halmstadtban augusztus 11-től 19-ig. Ehhez Fábik Béla masters titkár ismertette a nevezés új feltételeit.
-Szabó Ferenc Emlékverseny egyben Masters CSB döntő, Kazincbarcika, 2016. október 21.
-Alpok-Adria Masters Kupasorozat, 2017. október 21. Olaszország, Cervignano, a ZTE közreműködésével.
3. A 2017-évi Masters OB előkészítését a BKV Előre és Nagy Bernadette részéről a Masters Bizottság példásnak ítélte meg.
4. Állásfoglalást fogalmaztunk meg az antidopping elkötelezettségünk mellett, – előterjesztő Nagy Bernadette.
6. Javaslat született, hogy a mastersek legyenek jó példák továbbra is a fiatalabb sportolói generációk számára.
7. Szervezeti, személyzeti állásfoglalásként a jelenlévők egyhangúlag megszavazták az MSSZ hatályos  SZMSZ  11. § 11. d) alapján a Masters bizottság tisztségviselőinek megbízatását újabb 4 éves olimpiai ciklusra meghosszabítani, egyben Kalmár Armandot, a MAFC Súlyemelő Szakosztály vezetőjét felvenni a bizottság tagjainak sorába. 
A Masters Bizottság összetétele:
elnök:                                   Dr. Muhoray Árpád
tiszteletbeli elnök:               Huszka Mihály
titkár, nemzetközi felelős:   Fábik Béla
bizottsági tagok:              Ádám László, Bachmann Béla, Bálint Csaba,
                                              Kalmár Armand, Nagy Bernadatte és Takács Mária
8. A Masters Bizottság
-gratulált a nemzetközi és hazai versenyek masters bajnokainak,
-köszönetét fejezte ki az MSSZ-nek az OB támogatásáért, Fábik Béla titkár úrnak a nemzetközi tevékenység szervezéséért, a Bizottság tagjainak éves munkájukért, Kalmár Armandnak, a MAFC által a 2018-as Masters Eb megrendezésének felvállalásáért, Pátrovics Géza úrnak, a Bizottság munkájának eddigi segítéséért, a szakosztályoknak, kluboknak a masters súlyemelő sport támogatásáért,
-kérte, hogy a 2018-as Masters EB rendezésében segítsük a MAFC munkáját.
 
A jelenlévők egyöntetű véleményeként fogalmazódott meg, hogy jó volt ott lenni a versenyen, a masters korosztály bizonyította versenyszellemét.
Az MSSZ elnöke Dobos Imre úr telefonon gratulált a jó színvonalú versenyhez.
A viadal egybeesett a felnőtt magyar ifjusági súlyemelő válogatott thaiföldi VB szereplésre indulásával, és onnan, a BKV Előréből gondoltunk sok sikert kívánva az ifjusági olimpiai kvalifikációhoz fiainkra, lányainkra.
 Ismét úgy köszöntünk el egymástól: Jövőre ugyanitt veled!

Dr. Muhoray Árpád