SAM_7961 SAM_8625 SAM_8630

 

2016-ban az IWF Masters Európai Szövetsége Azerbajdzsánnak ítélte oda a Masters Súlyemelő EB rendezési jogát. Az EB-t Azerbajdzsán a Nakhicseváni Autonóm Köztársaság fővárosában, Nakhicsevánban rendezte Natig Aghajev szervező bizottsági elnök vezetésével 2016. május 21-28. között. Magyarországról ketten, Dr. Muhoray Árpád és Bernthaller Ferenc küldték el nevezésüket.

A két évvel ezelőtti Masters Világ Kupa helyszínén az EB megszervezését az azerbajdzsán szervezők nagyon komolyan vették, igen magas színvonalon rendezték a város központjában levő Sportpalotában. A versenykörülmények minden sportszakmai igényt kielégítettek, minden úgy volt berendezve, ahogy az IWF Szabálykönyvében meg van írva. A nézőtéren mindig teltház volt, a versenyre érkezett külföldiek mellett diákok, katonák és más sportágak versenyzői ültek a lelátón.

Nagyon szép hivatalos megnyitó ünnepséget is rendeztek, ahol az azerbajdzsáni sport miniszter helyettes, és Bill Barton a Masters EWF elnöke üdvözölték a jelen lévőket.

Az érkező versenyzőket a repülőtéren a szervezők már várták, elhelyezésünk a négycsillagos modern Tebriz hotelben volt. Regisztrációkor a bedzs átadása mellé egy kisebb ajándékcsomaggal kedveskedtek, majd egy gazdag ajándékcsomagot minden versenyző akkor kapott, amikor dobogóra lépés előtt bemutatták.

Magyarországról az utazás repülővel Isztambulon át volt lehetséges, sajnos ott oda és vissza is elég sokat kellett várakozni a Türkish Airlinies légitársaság gépére, de kárpótolt bennünket a gépen felszolgált finom étel.

A külföldi versenyzők számára minden nap városnézést is szerveztek egy kisvonat formájú városnéző busszal, így megtekinthettük Nakhicseván szép városát, újonnan épített, vagy felújított, egységesen népi motívumokkal díszített épületeit, csodálatos, ezer és ezerszámra rózsabokrokkal, örökzöldekkel teleültetett parkjait. A város útjai szélesek, tiszták voltak, futott még rajtuk számos jól karbantartott Zsiguli, de a legújabb japán és amerikai terepjárók, Mercédeszek, BMW-k is szép számmal vettek részt a közlekedésben. Magyar szemnek érdekes volt látni, hogy grafittik sehol sem csúfították a falakat. Az üzletek szépek voltak, minden árufajta kapható volt, ami nálunk idehaza, és az árak is hasonlóak.

A magyarok szereplésére a szép helytállás volt a jellemző. Dr. Muhoray Árpád május 24 én az M60-as korcsoport 105 kg-os súlycsoportjában 65 kg-os szakítással, 90 kg-os lökéssel, összetettben 155 kg-mal bronzérmet szerzett.

Bernthaller Ferenc két nappal később, május 26-án lépett dobogóra az M45-ös kategória 77 kg-os súlycsoportjában, ahol 90 kg-os szakításával, 117 kg-os lökésével összetettben 207 kg-os teljesítményével ezüstérmet szerzett. Ferencet segítette drukkolásával felesége Zsuzsa asszony is, aki ahogy tavaly a VB-re, most az EB-re is elkísérte férjét.

Bernthaller Ferenc számára Nakhicseván egy újabb sikert is hozott. Bill Barton úr tájékoztatása szerint ugyanis a tavalyi VB-n Rovaniemiben elért III. helyezését II. helyre javították, mert kiderült, hogy az akkori győztes ukrán versenyző doppingolt, a WADA teszten elbukott, így a többiek eggyel előbbre léphettek. Másik utólagos büszkeség, hogy most vehettük át ünnepélyesen Takács Mária tavalyi EB-n felállított két világcsúcsáról szóló hiteles oklevelét is. Dobos Imre MSSZ elnök telefonon gratulált a versenyzők jó eredményéhez.

2016. május 25-én a Masters EWF megtartotta éves kongresszusát, ahol elfogadták a költségvetésről szóló jelentést, az elmúlt évi Walesban, Bangorban tartott EB értékelését, komoly felhívás került kihirdetésre a doppingmentes versenyzésért. A 2018-as Masters EB rendezési jogát Finnország, Rovaniemi kapta meg. Az MSSZ Masters Bizottsága részéről pedig Dr. Muhoray Árpád a MAFC szakosztály elnök Kalmár Armand javaslata, Dobos Imre MSSZ elnök támogatása alapján bejelentette, hogy Kazincbarcika után Magyarország ismét szívesen rendezne Masters Súlyemelő EB-t, most Budapesten. A Kongresszus ezt tudomásul vette, az esélyt 2017, vagy 2019 évre látja, amennyiben meg tudunk felelni azoknak a rendezési követelményeknek, ami kiírásra került a Masters EWF által.

Reméljük a MAFC mint főrendező, sikerrel kandidál a lehetőségekre, kívánunk ehhez sok sikert Kalmár Armandnak és sporttársainak, és kérem a tapasztalattal rendelkező más egyesületi sportvezetőket is, segítsük a MAFC-ot nemes vállalásuk megvalósításában!

Dr. Muhoray Árpád